Queen Kelly

USA 1929. Regi: Erich von Stroheim. Manus: Erich von Stroheim. Foto: Gordon Pollack och Paul Ivano. Klippning: Viola Lawrence. Dekor: Harald Miles. Producent: Gloria Productions/United Artists.

I rollerna: Gloria Swanson (Kitty Kelly), Walter Byron (prins Wolfram), Seena Owen (drottning Regina), Wilhelm von Brincken (prinsens adjutant) m fl. Längd: 101 minuter.

Erich von Stroheim är känd som en av de mest excentriska regissörerna i Hollywood. Han gjorde storslagna filmer med en av honom planerad längd på 5-9 timmar, men hans projekt togs oftast ifrån honom och klipptes ned av studion. Som skådespelare gjorde han sig känd som "the man you love to hate", ofta som grym monokelförsedd militär. Efter sin regissörskarriär gjorde han karaktärsroller i bl a Renoirs Den stora illusionen (1937) och Wilders Sunset Boulevard (1950) I den senare spelar han ex-regissör och butler åt den åldrade stumfilmsstjärnan, porträtterad av Gloria Swanson. I en scen tittar stjärnan på sina gamla filmer, och det vi får se är hämtat ur Queen Kelly.

Denna films skandalomsusade inspelning är legendarisk. von Stroheim ville göra filmen lång och fylld av sexuella frivoliteter, men Swanson och producenten ville göra en storfilm för publiken och inte för censuren. von Stroheim blev sparkad halvvägs pga sitt ekonomiska slöseri, sitt hårda tempo och humör och förstås de erotiska excesserna. Swanson och producenten Joseph Kennedy slutförde filmen själva, med hjälp av Irving Thalberg, von Stroheims gamla nemesis som tidigare upprepade gånger förstört hans projekt. I Swansons version fick den premiär 1931, då ljudfilmen etablerats väl och den blev aldrig någon stor succé. Den nuvarande versionen klipptes ihop 1985 och bygger på von Stroheims idéer, men flera scener saknas och har ersatts av befintliga stillbilder, filmsnuttar och förklarande texter. Filmen är dock en fängslande historia om den fattiga klosterflickan Kitty Kelly som vinner prinsens hjärta. Han är tyvärr trolovad med sin galna, svartsjuka och sadistiska kusin, som är drottning. Hon kan ses skrida i palatset endast iklädd en vit katt... Efter att ha ertappat Kelly hos prinsen piskar hon henne nedför palatsets trappor och ut. Efter ett misslyckat självmordsförsök hamnar Kelly så småningom på en bordell i Östafrika. Men i Swansons version lyckas självmordsförsöket...

Filmen är fylld av symbolik och vackra bilder, och man vill gärna se hur von Stroheims fortsättning hade blivit. Men som det är nu tillhör den filmhistoriens ofullbordade mästerverk, en melodram både framför och bakom kameran. Filmen fick sin Sverigepremiär i och med den restaurerade versionen 1985.

AM

© Uppsala Filmstudio